Plasebo etkisi, bazı deneyler neticesinde yorumlanmış, "Hiçbir etkisi olmayan ilaç görünümlü haplarla kendinizi iyileştirebilir misiniz?" sorusu üzerinde duran bir olgudur.
Bildiğimiz kadarı ile Plasebo kontrollü ilk test "John Haygarth" tarafından 1801 yılında yapılıyor. Modern tıp tarihinde bu araştırmadan itibaren 1950'lere kadar plasebo etkisi ciddiye alınmamıştır. Ta ki plasebo etkisinde dönüm noktası olarak kabul edilen "Henry Beecher" tarafından 1955'te yayımlanan "Kuvvetli Placebo" adlı makale ortaya çıkana kadar. Beecher'ın çalışmasının sonuçlarına göre tedavi sürecinin %35,2'si plasebo etkisine dayanıyor.
1950'li yıllarda yapılan bir başka araştırmada da sahte ameliyatların plasebo etkisi yaratabildiği kanıtlanmış oldu. Bu araştırmada kalp-damar tıkanıklığı olan hastalar iki gruba ayrıldılar, bir gruba dönemin aktif tedavi yöntemi olan ameliyat gerçekleştirildi, diğer gruba ise ameliyat olduğunu sanmaları için anestezi verildi ve cilt üzerine kesi yapılıp dikiş atıldı. Tedavi süreci sonunda her iki gruptan hastaların göğüs ağrısı şikayetlerinin aynı oranda azaldığı görüldü.
Plasebo etkisi üzerine yapılan araştırmalarda bazı istatistikler:
*Kötü huylu bağırsak kanserinde %60 oranında
*Migrenli hastalarda %41 oranında
*Depresyon vakalarında %32 ila %80 arasında etkili olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Yazar: Berke Altıparmak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder